HOME|CONTACT

Hier kun je een greep uit de toolkit van de coach lezen. Ter ondersteuning van het coachproces wordt een variatie aan werkvormen ingezet.

Voice Dialogue - Dit is een dynamische methode die in coaching, counseling en therapie gebruikt wordt. De methode is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone, beide klinisch psycholoog. Zij hebben een theorie ontwikkeld met als uitgangspunt dat elk mens bestaat uit meerdere ‘ikken’ of subpersonen. Dit moet je niet verwarren met de meervoudig persoonlijkheidsstoornis. In de begeleiding met Voice Dialogue ga ik in gesprek met enkele van jouw subpersonen. Iedereen heeft andere subpersonen bijvoorbeeld een Innerlijk Criticus, een Pleaser, een Perfectionist of een Losbol. Wanneer dezelfde subpersonen steeds op de voorgrond treden dan kom je in de problemen. Doordat ik het gesprek aan ga met je subpersonen kom je erachter wat hun functie voor jou is. Dit is van oorsprong een beschermende functie maar in je actuele situatie minder helpend als wenselijk. Het doel is om te ontdekken welke andere subpersonen je in jezelf kan aanspreken om beter met een situatie om te gaan.

Individuele opstellingen - Het werken met systemische (familie) opstellingen is ontwikkeld door Bert Hellinger, psychotherapeut. In een opstelling worden de onderliggende dynamieken van een systeem zichtbaar en voelbaar in relatie tot jouw vraag. Patronen worden duidelijk. Bij een individuele opstelling werk ik met symbolen zoals Playmobil of steentjes. Jij stelt ze op als representanten van je familie of van je organisatie. Er kunnen ook representanten opgesteld worden van je overtuigingen, gedachten etc. Het werken met opstellingen is succesvol gebleken bij klachten als depressie, burn-out en bij gevoelens van onmacht en ‘ongrijpbaar’ verdriet. Door direct  te ervaren wat je in de weg staat of wat je (nog) niet toelaat, kun je een andere keuze maken waarna je je vrijer en levenskrachtiger voelt.

Rationeel EffectiviteitsTraining (RET) - Wanneer je last hebt van ongewenste emoties en ongewenst gedrag in bepaalde situaties dan helpt het om je gedachten nader te beschouwen. Deze methode is gebaseerd op de Rationeel Emotieve Therapie van Albert Ellis. De RET is een doe- en oefen methode waarbij doorzettingsvermogen onmisbaar is omdat je tijdens de oefeningen buiten je comfort zone treed. De kern van de methode komt erop neer dat niet de gebeurtenissen in je leven bepalen hoe je je voelt en welk gedrag je laat zien maar de manier waarop je naar de gebeurtenissen kijkt en welke gedachten je erover hebt. Wanneer je je gedachten verandert dan verandert je gevoel en daarmee ook je gedrag. Je bent dus in staat om ongewenste gevoelens en gedragingen om te buigen naar een effectievere manier om met situaties om te gaan.