HOME|CONTACT

Wat is KIES bij (echt)scheiding?

KIES staat voor kiezen voor het kind door het de ruimte te geven om te leren omgaan met de nieuwe situatie. Mama en papa zijn uit elkaar maar eigenlijk is het hele gezin gescheiden. Dat brengt meestal veel veranderingen in een korte tijd met zich mee. KIES staat niet voor de keuze of een kind bij papa of bij mama wil wonen!

Ook wanneer de scheiding al wat langer geleden is, kan je kind nog deelnemen aan de KIES-groep.

⇒KIES-groep (7-12 jaar)

In de KIES-groep delen de kinderen hun verhaal met elkaar. Dit doen ze in de vorm van spel, tekeningen/schilderen, verhalen, werkbladen, fantasiespel en beweging. De groep bestaat uit ongeveer 6 tot 8 kinderen. Een (echt)scheiding kan voor je kind een verwarrende en verdrietige periode zijn net zoals dit voor jullie als ouders een lastige periode is. In de KIES-groep krijgt je kind de ruimte om op zijn eigen manier vorm te geven aan zijn verhaal en de emoties die dit op kan roepen. Als partners ga je uit elkaar maar het gezamenlijke ouderschap is blijvend. Daarom is het nodig dat beide ouders/gezaghebbenden toestemming geven om hun kind(eren) deel te laten nemen aan de KIES-groep.

Voor de ouders is er een intake en een evaluatiegesprek. Dit kan samen of apart en eventueel telefonisch. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan ouderbijeenkomsten samen met de ouders van de andere kinderen uit de KIES-groep.

Er zijn 8 bijeenkomsten van een uur voor de kinderen en 4 ouderbijeenkomsten (de laatsten alleen bij voldoende deelname).

⇒KIES-individueel

Voor sommige kinderen is het onwenselijk om aan een groep deel te nemen. Dan is het mogelijk om KIES voor mij in te zetten. KIES voor mij bestaat uit 5 bijeenkomsten van 45 minuten.